systeembeheer & websitebeheer

ALTIJD ONLINE

VOOR EEN VAST LAAG BEDRAG PER MAAND

systeembeheer | webdesign & beheer | netwerk & wifi | ICT consultancy

Betrouwbaar & stabiel: dat zoek ik!

Klinkt misschien niet zo heel spannend, maar hoe aantrekkelijk moet het zijn als we het over onze WiFi-verbinding hebben? Een van onze grootste ergernissen thuis of op kantoor is een slechte draadloze netwerk verbinding. Als je 2 trappen op loopt, wil je nog steeds kunnen internetten, mailen of bellen. Maar ook als het ’s zomers mooi weer is, wil je buiten Wifi hebben.

Realiteit is dat we met zijn allen meer en meer draadloos actief zijn. We doen steeds meer online en doen dat ook nog eens met meer apparaten. Daarom is het zaak naar ieders persoonlijke situatie te kijken.

Wat doen wij?

  • Wij stellen je een aantal vragen, zodat we inzicht krijgen in je verbruik, wat je met jouw WiFi verbinding doet cq wilt doen, welke apparatuur je in huis hebt, welke van deze apparaten online (moeten) zijn enz. enz.
  • We kijken ook naar de buurt: raar, denk je? Stuk minder vreemd als je weet dat het tegenwoordig zeer druk is op de WiFi frequenties. Wij kijken welk kanaal het beste resultaat geeft in jouw omgeving: 2,4 Ghz | minder snel 30 à 40Mb, maar groter bereik óf 5 Ghz | sneller 100Mb, maar kleiner bereik.
  • Wij adviseren je welk specifieke WiFi station voor jouw situatie het meest geschikt is.
  • Uiteraard houden wij op afstand de verbinding in de gaten en bieden hulp wanneer je die nodig hebt…

Myfix bellen over internet

Resultaat: een WiFi verbinding die snel, betrouwbaar én stabiel is.

Interesse? Vraag dan vrijblijvend een gratis check aan. Onze WiFi specialisten geven je graag een advies op maat. Neem contact op met het formulier hieronder of bel 0229-763411.

Ook gewoon altijd online?

Vul hier je contactgegevens in en wij nemen direct contact met je op.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

WiFi

Naamgeving[bewerken]

Wi-Fi werd oorspronkelijk uitgesproken als 'waifi'.[bron?] Tegenwoordig wordt het uitgesproken als [wifi]? of [wɑjfɑj]?.[1] De naam Wi-Fi is een duidelijke knipoog naar de uit de audiowereld bekende term hifi, hetgeen staat voor High Fidelity. De naam Wi-Fi staat, in tegenstelling tot wat velen denken, niet voor Wireless Fidelity.[2] In het verleden gebruikte de Wi-Fi Alliance de term Wireless Fidelity zelf wel in de leuze "The Standard for Wireless Fidelity". Vanaf eind 2000 werd deze leuze niet meer gebruikt in marketingmateriaal. In online beschikbare documenten werd de term nog wel gebruikt, onder meer in een document uit februari 2004: "... wireless fidelity (Wi-Fi) network equipment."[3] De Wi-Fi Alliance raadt tegenwoordig af deze term te gebruiken en noemt het gebruik ervan een te betreuren fout.

In de dagelijkse praktijk wordt de term, in dit geval geschreven als wifi, steeds vaker gebruikt als synoniem voor een draadloos thuisnetwerk in het algemeen.[4] De schrijfwijze met een koppelteken (wi-fi) komt in het Nederlands ook voor.[5]

Topologieën[bewerken]

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/59/Aeroporto_Porto_11.jpg/440px-Aeroporto_Porto_11.jpg 2x" data-file-width="1024" data-file-height="768" style="border: 1px solid rgb(204, 204, 204); vertical-align: middle;">
 
Hotspot in luchthaven

Wi-Fi definieert twee verschillende topologieënad hoc en infrastructuur. In ad-hocmodus communiceert een 802.11-client direct met een andere client. De maximale afstand tussen deze stations is daarmee automatisch begrensd tot het bereik van de beide zenders/ontvangers (afhankelijk van vele factoren, echter meestal maximaal zo'n 30 meter). In infrastructuurmodus wordt gewerkt met basisstations, in 802.11-termen access pointgenoemd. De basisstations zijn onderling verbonden door een ethernet-infrastructuur. Mobiele stations kunnen overschakelen van het ene naar het andere access point ('roamen'), zonder de verbinding met het netwerk te verliezen (vergelijk gsm).

Veel publiek toegankelijke locaties zoals vliegvelden, hotels en bibliotheken installeren basisstations waardoor de mobiele computergebruiker op deze locaties over internettoegang beschikt en gebruik kan maken van informatiediensten van de betreffende organisatie. Dergelijke (semi-)openbare basisstations worden ook wel inbelpunt of hotspot genoemd. Er zijn zowel gratis inbelpunten, als inbelpunten waarvoor een abonnement of een toegangskaartje tegen betaling nodig is. Kleine ondernemers kunnen met een geringe investering lokaal een wi-fi-netwerk opzetten.

De bandbreedte en het bereik van wifi zijn groter dan die van bluetooth. Om deze redenen is wifi een van de belangrijkste toegangsmethoden voor een alom aanwezig draadloos internet. Een keerzijde van wifi, met name vergeleken met bluetooth, is het relatief hoge energieverbruik. Dit is bij kleine apparaten met een beperkte batterijcapaciteit, zoals pda's, een probleem.

Toegestaan[bewerken]

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/WiFi-detector.jpg/440px-WiFi-detector.jpg 2x" data-file-width="2389" data-file-height="1792" style="border: 1px solid rgb(204, 204, 204); vertical-align: middle;">
 
Wifi-detector als sleutelhanger

Wi-Fi-apparatuur valt binnen de EU onder de CEPT-regeling voor Short Range Devices. De voorwaarden voor licentievrij gebruik stellen beperkingen aan het uitgezonden vermogen (in Nederland[bron?] anno 2015: 100 mW e.i.r.p. ("equivalent isotropically radiated power") voor de 2,4GHz-band, 200 mW e.i.r.p. voor de banden van 5,1-5,3 GHz en 1 W e.i.r.p. voor de banden van 5,4-5,7 GHz).[6]

In sommige landen is 500 mW toegestaan. Er zijn daarom ook wifi-apparaatjes te koop van 500 mW, waarbij men soms een bereik claimt van 1000 meter. Met speciale richtantennes is met 100 mW een afstand van 500 meter te overbruggen.

Versleuteling[bewerken]

Een belangrijk aandachtspunt bij wifinetwerken is de beveiliging van de door de ether verzonden informatie. Een wifiverbinding kan door middel van verschillende technieken worden versleuteld. De twee prominente standaarden zijn WEP en WPA. De WPA-standaard is in juni 2004 gestandaardiseerd als IEEE 802.11i, en WPA2, een verbetering op WPA, is sinds 2006 wijd in gebruik en vereist voor apparatuur met Wi-Fi-certificatie. WEP-beveiliging blijkt in de praktijk makkelijk te kraken; WPA of WPA2 worden daarom aanbevolen. WPA is slechts met zeer veel moeite te kraken, en WPA2 niet of nauwelijks.

Wi-Fi Protected Setup (WPS)[bewerken]

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Cisco_router_WPS_button.jpg/440px-Cisco_router_WPS_button.jpg 2x" data-file-width="2642" data-file-height="953" style="border: 1px solid rgb(204, 204, 204); vertical-align: middle;">
 
Het blauwe WPS-knopje aan de achterkant van een Cisco SystemsE2500-wifirouter.

WPS is bedacht om de draadloze verbinding te kunnen configureren zonder ingewikkelde sleutels (WEP key of WPA keys) in te hoeven typen. Er zijn twee manieren: Push Button en WPS Personal Identification Number (PIN). Bij de Push Button-methode moet er binnen circa 1 minuut) een speciale WPS-knop op de draadloze router en op de laptop ingedrukt worden. Beide apparaten wisselen vervolgens automatisch de sleutel uit en de verbinding komt tot stand. De meeste wireless USB dongles ondersteunen push-button-setup. Laptops, pc's, iPads en dergelijke ondersteunen Push Button niet omdat de speciale knop ontbreekt. De tweede methode, 'PIN', vereist het intypen van een pincode. Dat kan op twee manieren:

  • de pc/laptop genereert automatisch een pincode die ingetypt moet worden in de draadloze router, of
  • de draadloze router genereert een pincode die ingetypt moet worden op de laptop (in Windows, Apple iOS of Linux).

De eerste methode is omslachtig omdat eerst een pincode gegenereerd wordt door de laptop, dan moet ingelogd worden op de router en pas dan kan de pincode ingevuld worden. De tweede methode is makkelijker omdat altijd dezelfde pincode gebruikt wordt die vaak op een sticker onder op de router of in de handleiding staat en dus rechtstreeks overgetypt kan worden.

De pincode is geen willekeurig getal maar bestaat uit 8 cijfers. De eerste 7 mogen willekeurig gekozen worden (0..9), de laatste is een "checksum digit". Deze wordt als volgt berekend: tel de cijfers op de oneven posities bij elkaar op, vermenigvuldig het getal met 3, tel daarbij op de cijfers op de even posities, bereken de rest bij delen door 10, en trek die rest af van het getal 10. Voorbeeld: PIN=66323211. De eerste 7 cijfers zijn 6632321. De som van de cijfers op oneven posities is 6+3+3+1=13. Vermenigvuldiging met 3 levert 39. De som van de cijfers op de even posities is 6+2+2=10. Opgeteld levert dit 39+10=49. Delen door tien levert rest 9. Rest 9 aftrekken van 10 levert 1; het laatste cijfer van de PIN is dus 1.

Verstoring[bewerken]

De gebruikte licentievrijbanden van 2,4 GHz en 5 GHz worden gedeeld door verschillende gebruikers. De 2,4GHz-band is dezelfde band waarin ook magnetrons (voor verhitten van onder meer voedsel) werken, maar vele draadloze toepassingen maken gebruik van dezelfde band, zoals draadloze muizen en toetsenbordenvideo-overdracht (beveiligingscamera's en tweede televisie-aansluitingen), draadloze deurbellen, garagedeuropenershoofdtelefoons en veel andere apparatuur. Bij ingebruikname van deze apparatuur wordt aangeraden om de verschillende kanalen binnen de 2,4GHz-band te bekijken en het kanaal met de minste storing te kiezen. De 5GHz-band kent (2009) minder concurrerende gebruikers, maar doordat het gebruik van deze band naar verwachting zal toenemen zal de onderlinge verstoring ook groter worden. De effecten die de gebruiker kan merken zijn: wegvallende data-verbindingen, beeldverstoring, niet-functionerende draadloze bediening. Het betreft hier onderliggende verstoring in dezelfde frequentieband die gebruikt mag worden en wordt daarom niet gezien als een schending van de EMC-normen, die de onderlinge storing met andersoortige apparatuur beschrijft.